23 Apr De-ale copilăriei…Grupa Mare
- Joc logic „Locuințele celor dragi”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Știu că celor mici le este dor de bunicii sau prietenii pe care nu au mai putut să îi viziteze în această perioadă. De aceea, vă propun un joc care îi apropie un pic, chiar și imaginar, de aceștia și care se numește-„Locuințele celor dragi”. Acest joc dezvoltă capacitatea de a exprima clar o idee, creativitatea, schemele cognitive și de a realiza o hartă mentală. Pentru a le trezi curiozitatea le puteți propune să facă o călătorie imaginară pentru a-și întâlni persoanele de care le este dor. Iată pașii pe care trebuie să îi urmați în realizarea jocului.
1. Aveți nevoie de o hartă a Bucureștiului și de câteva poze sau bilete cu numele oamenilor dragi copiilor;
2. Plasați acele poze (sau bilete) pe hartă în locurile în care trăiesc persoanele respective și începeți o discuție cu copiii despre distanța dintre dumneavoastră și persoanele dragi (Unde se află bunica? Dar bunicul? Trăiesc în același loc? Deci fotografia o vom pune aici? Dar unde stă prietenul tău? Este departe de noi? Cine crezi că stă cel mai aproape și cine locuiește mai departe?, etc);
3. Luați o cariocă și trasați drumul pe care îl aveți de parcurs de la o persoană la alta (Hai să vedem pe unde putem să mergem ca să ajungem la bunici. Dar dacă vrem să mergem de la bunici la tata la serviciu? Dar pe ce drum trebuie să mergem ca să ajungem la grădiniță? Dar la prietenul tău? etc);
4. Trasați împreună cu copiii traseele cu culori diferite pentru a putea percepe mai ușor harta creată.
Materiale necesare: hartă, carioci, fotografii sau bilete.
Pentru ca activitatea să devină și mai interesantă lăsați copilul să își deseneze propria hartă pe o coală albă de hârtie care să cuprindă copaci, dealuri, câmpii, ape și alte forme de relief. Încurajați-i creativitatea și imaginația prin punere de întrebări. Distracție plăcută!
- Joc distractiv „Podeaua este un lac”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Jocul contribuie la dezvoltarea motricității, coordonării mișcărilor corpului, exersarea atenției, autocontrolului și antrenează abilitățile de rezolvare a problemelor ivite în timpul desfășurării.
Materiale: foi de hârtie, creioane colorate, jucării.
Desfășurarea jocului:
Varianta 1: Luați câteva foi A4 și lipiți-le pe podea într-o cameră mai spațioasă astfel încât să alcătuiți un traseu. Rugați copilul să așeze printre foi jucării. Spuneți-i că podeaua este un lac, iar jucăriile sunt în apă și au nevoie să fie salvate. Pentru a face acest lucru trebuie să calce numai pe foi, altfel va ajunge și el în apă și nu le mai poate salva. Stabiliți un loc în care să pună toate jucăriile salvate. Subliniați-i că poate salva doar câte una sau cel mult două jucării în același timp.
Varianta 2: pe podea așezați coli colorate sau desenați pe foi albe câte ceva (un cerc, un pătrat, un fluture, o ceașcă, etc). Explicați copilului regulile jocului: podeaua este un lac iar el poate merge numai pe foi pentru a îndeplini câteva sarcini (Mergi până ajungi la foaia roșie; Care este cel mai scurt drum până la foaia pe care este desenat un fluture?, etc). Puteți propune provocările în funcție de cum ați aranjat traseul din foi. Distracție plăcută!
- Joc didactic- “Ziua Mondială a Pământului”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
- Activitate practică- “Ziua Mondială a Pământului”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
- “Ziua Internațională a Cărții”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Pentru că astăzi este “Ziua Internațională a Cărții” o să vă reamintesc cât de important este să le citiți copiilor în fiecare zi o carte sau două, în funcție de interesul lor sau de timpul de care dispuneți. Beneficiile cititului pentru copii sunt foarte multe: îi ajută să își dezvolte vocabularul și capacitatea de exprimare, atenția și memoria și, nu în ultimul rând, lectura facilitează acumularea de cunoștințe și dobândirea unor trăsături de caracter.
Iată 4 modalități de a stimula interesul copiilor pentru lectură:
1.Găsiți-vă un colț liniștit pentru lectură sau un loc pe care îl preferă copiii și alegeți împreună cartea sau cărțile pe care o să le citiți. Vă recomand cu drag să alegeți cărți cu o comunicare pozitivă și nonviolentă care întăresc copiilor siguranța și încrederea pe care aceștia o au în mod natural în sine.
2.De asemenea puteți încuraja copiii să citească pe baza imaginilor. Folosiți o carte îndrăgită de ei pe care ați citit-o deja de multe ori sau rugați-i să aleagă ei o carte pe care doresc să o citească. Este foarte important să aveți multă răbdare cu cei mici în încercarea lor de a se exprima. Oferiți-le din când în când sprijin cu întrebări ajutătoare (Cine este acest personaj? Ce face el? Alături de cine este?). Dacă ei simt că încă nu pot povesti ceea ce se petrece în carte, puteți începe dumneavoastră și, pe parcursul poveștii, să le puneți întrebări în funcție de conținutul cărții. Această activitate le stimulează memoria și le antrenează abilitatea de a povesti.
3.O altă activitate o poate reprezenta întâlnirea de lectură cu plușurile lor preferate. Propuneți-le să facă o astfel de întâlnire și întrebați-i pe cine ar vrea să aducă. Rugați-i să așeze jucăriile pe canapea, pe câte o pernuță sau în cerc în jurul lor. Încurajați-i să întrebe jucăriile ce carte le-ar plăcea să asculte (bineînțeles că tot ei vor da și răspunsul). Această activitate le inspiră copiilor dragostea pentru lectură pe lângă antrenarea memoriei și abilității de a povesti.
4.În final puteți dramatiza povestea respectivă ca pe o piesă de teatru solicitând copiii să-și aleagă personajul și obiectele, recuzita de care aveți nevoie. Dacă în poveste există obiecte pe care nu le aveți, îi puteți întreba, pentru a le stimula creativitatea, cu ce le pot înlocui. Lectură plăcută!
- Joc distractiv „Cursa în saci”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Jocul contribuie la dezvoltarea deprinderilor motrice, a îndemânării, rapidității, perseverenței și crearea bunei-dispoziții.Prima variantă a jocului este mai simplă. Organizați o întrecere în saci fixând linia de plecare și cea de sosire. A doua variantă: Așezați pe podea mai multe jaloane improvizate din obiecte pe care le aveți în casă, poziționate la aceeași distanță unele față de celelalte, pe două rânduri. Luați doi saci sau două sacoșe din pânză și intrați în ele. La semnal, porniți ambii concurenți, sărind șerpuit printre jaloanele improvizate. Câștigă cel care a străbătut distanta într-un timp mai scurt și nu a dărâmat niciun jalon. Concurentul de pe primul loc îi poate da o sarcină hazlie celui care a pierdut. Distracție plăcută!
- Joc logico-matematic- “Labirint matematic”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Ce ați spune de puțină matematică? Vă propun să rezolvați următorul „Labirint matematic”
Este un joc nou pentru cei mici și de aceea vor fi încântați să îl rezolve, mai ales dacă o să le sugerați, pentru a le trezi interesul, să se transforme în mici școlari. Este un prilej de a-i ajuta să își fixeze număratul și capacitatea de a rezolva adunări în limitele 1-10. De asemenea gândirea logico-matematică va fi și ea exersată. Iar faptul că veți lucra împreună și îi veți ajuta să rezolve operațiile, îi va bucura. Nu uitați să îi încurajați permanent pentru a le spori încrederea în ei mai ales atunci când vor întâmpina anumite dificultăți. Spor la lucru!
- Joc logic- “Găsește diferența”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Vă propun 4 modele pentru jocul „Găsește diferența”. Scopul jocului este acela de a exersa spiritul de observație, atenția, memoria și perseverența copiilor. Propuneți-le să se transforme în mici detectivi care să descopere diferențele dintre imagini. Este foarte important în timpul lucrului să nu îi întrerupeți pentru a nu le distrage concentrarea și atenția. Și pentru că sunt sigură că vor reuși să găsească din ce în ce mai repede diferențele dintre planșe, iar încrederea lor în propriile forțe va crește, vă promit că, periodic, să vă prezint astfel de jocuri al căror grad de dificultate va crește, iar satisfacția copiilor va fi și mai mare. Distracție plăcută!