03 Apr Joc și voie bună cu grupa mare!
- Teatru de umbre , Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Haideți să ne considerăm norocoși că putem, în această perioadă, să ne bucurăm de metodele alternative de educație prin joc. Printre aceste metode se numără jocul de umbre oarecum uitat, pe care vreau să vi-l reamintesc astăzi. Aranjamentul diferit al degetelor are ca rezultat forme amuzante de animale, care stimulează rapid imaginația și, astfel, creativitatea copiilor dar și pe a dumneavoastră. Cu ajutorul mâinilor, puteți să îi învățați pe cei mici valorile morale pe care le considerați drepte. În plus, sunteți singurii regizori și vă puteți crea piesa așa cum o doriți. Ce este mai bine decât acest lucru?
„Faceți teatrul de umbre și lăsați-vă mâinile să se joace!”
Jocul este simplu, rapid și, mai presus de toate, absolut gratuit. Cum să faci animalele din mâini, puteți vedea din fotografiile atașate. Luați în considerare factorul educațional al animalelor, care joacă un rol important în formarea comportamentului social al copilului dumneavoastră.
Pentru ca să organizați spontan un teatru de umbre cu copiii, aveți nevoie doar de o suprafață verticală, pe care o iluminați și pe care se proiectează umbre sub diverse forme, imaginație și degete deșteapte.
De ce aveți nevoie?
-1 foaie albă subțire sau perete alb;
-1 lampă de birou;
-1 text pentru piesă (cel mai bine o poveste al cărui conținut îl știți bine);
– Degete și mâini capabile.
Distracție plăcută!
- Joc „Ghicește, ce am desenat?” , Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Vă propun un joc amuzant care îl va ajuta pe cel mic să își dezvolte concentrarea și simțul tactil.
Jocul se joacă în perechi. Fixați câte o foaie de hârtie pe spatele fiecărui jucător și poziționați-vă unul în spatele celuilalt. Jucătorul din spate desenează ceva pe o foaie de hârtie fixată pe spatele celui din fața sa. Acesta trebuie să fie foarte atent pentru a-și da cât mai bine seama ce se desenează. După aceea cel din față trece în spatele primului jucător și încercă să deseneze ceea ce crede el că a realizat acesta. Rezultatul obținut sigur va crea multă distracție! Distracție plăcută!
- Joc „Desen cu palma” , Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Ieri v-am demonstrat cât sunt de magice palmele noastre. Astăzi o să încerc să vă mai demonstrez încă o dată acest lucru și vă invit de data aceasta să desenați animale cu ajutorul palmelor. Acest lucru este important pentru cei mici, căci își dezvoltă imaginația, folosesc în mod corect carioca sau creionul și, bineînțeles, se distrează.
Pentru a vă ajuta, vă voi da câteva idei pe care le regăsiți în fotografiile anexate.Distracție plăcută!
- Joc „Răspunde fără DA sau NU!”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Vă propun jocul „Răspunde fără DA sau NU!”. Este un joc distractiv care necesită multă atenție și concentrare din partea participanților.
Se joacă în perechi și se pune un set de 10 întrebări pe care fiecare participant le va adresa pe rând. La fiecare întrebare răspunsul nu trebuie să cuprindă cuvintele da sau nu (de exemplu: întrebare „te-ai jucat astăzi?”, răspuns corect posibil „m-am jucat cu jucăria preferată”). Cel care greșește primește o provocare (de exemplu să cânte o melodie preferată, să stea într-un picior, să așeze masa la prânz, etc). Distracție plăcută!
- Joc distractiv„Mergi pe urme!”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Vă propun un joc distractiv pe care îl puteți realiza împreună. Acesta contribuie la dezvoltarea atenției și gândirii.
Aveți nevoie de un carton sau o foaie de hârtie mai mare pe care desenați palme și tălpi amestecate. Pe rând, încercați să puneți pe fiecare semn corespunzător talpa sau palma. Veți constata că nu este chiar așa de ușor și trebuie să vă gândiți bine înainte pentru a nu vă bloca.
Distracție plăcută!
- Poveste „Ursuleț nu mai are răbdare”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Această perioadă ne pune mult răbdarea la încercare, atât nouă cât mai ales celor mici, care așteaptă cu nerăbdare plimbările prin parc sau în magazinele cu jucării. De aceea astăzi, vă propun povestea „Ursuleț nu mai are răbdare”. Această mică povestire are un mesaj foarte potrivit acestei perioade: atunci când ai răbdare se pot întâmpla lucruri minunate.
Pentru a-i interesa pe copii să asculte povestea, puteți lua un urs de pluș sau să le explicați proverbele „cu răbdarea treci marea” sau „graba strică treaba”. După ce le prezentați povestea îi puteți pune să vă spună mesajul poveștii, care sunt personajele principale, să le facă o scurtă caracterizare după care îi ajutați să desprindă mesajul. În încheiere le puteți sublinia faptul că atunci când va trece această perioadă, vor face lucruri minunate la care se pot deja gândi de pe acum și îi rugați să vă dea exemple de astfel de idei.
- Activitate practică „Pisica”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Este o jucărie amuzantă, ușor de realizat care îi va distra sigur pe copii, dar le va dezvolta și îndemânarea sau imaginația. Propuneți-le să o confecționați împreună, după care alegeți materialele necesare:
– 1 pahar de plastic;
– 3 paie de plastic;
– 1 coală de carton alb;
– 1 cariocă sau 1 creion de culoare roșie;
– 1 cariocă sau 1 creion de culoare neagră;
– 1 foarfecă;
– bandă adezivă transparentă;
– lipici;
Luați cele 3 paie și tăiați două dintre ele, astfel încât să fie mai scurte. Lipiți-le pe toate, in linie, la capătul de unde se îndoaie, cu un scotch. Depărtați paiele scurte în lateral. Faceți o gaură pe mijlocul fundului paharului și câte una deoparte și de cealaltă în partea de sus. Introduceți paiul cel lung prin orificiul de pe fundul paharului, iar cele două paie scurte în găurile laterale. Desenați capul și labele pisicii, decupați-le și lipiți-le astfel: cele două labe pe fiecare capăt al paielor scurte, iar capul de partea în care cele trei paie au fost prinse. Modul de lucru îl puteți vedea în pozele atașate. Vă puteți confecționa astfel mai multe animale cu care vă puteți juca apoi împreună.
Spor la lucru și distracție plăcută!
- Joc distractiv „Mingea plutitoare”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Realizarea unor lucrări, jucării declanșează în sufletul copiilor emoții puternice de bucurie și satisfacție. De aceea, dacă tot ați folosit pahare de plastic pentru confecționarea pisicii, vă propun să mai desfășurați un joc distractiv cu ele. Este un prilej de a vă exersa îndemânarea și răbdarea.
Aveți nevoie doar de trei pahare umplute cu apă și de o minge mică de plastic. Pe rând, încercați să transferați mingea din primul pahar în cel de al doilea și apoi în ultimul, fără a o scoate în afară. Atenție cum vă dozați forța când suflați, pentru a nu arunca mingea prea tare sau prea încet.Distracție plăcută!
- Joc distractiv„Ușa cu baloane surpriză”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Acest joc este un prilej de a verifica și fixa cunoștințele copiilor, de a descoperi noi surprize și de a vă distra împreună. Propuneți-le copiilor să aleagă un număr de baloane cu care îi anunțați că se vor juca. Iată cum se desfășoară jocul: pe o ușă lipiți baloanele umflate în care ați introdus înainte bilete pe care sunt scrise cuvintele „surpriză” și „provocare”. Într-o cutie puneți mai multe obiecte-surpriză și asigurați-vă că nu se pot vedea, iar într-un bol, mai multe bilete pe care sunt trecute ghicitori sau întrebări legate de anotimpuri, plante, insecte, animale, etc. Pe rând, copilul sparge câte un balon, extrage biletul din el iar dumnevoastră îl citiți, dacă el nu reușeste singur. Dacă pe bilet scrie „surpriză” rugați-l pe cel mic să caute în cutie și să extragă un obiect fără a se uita (în cutie pot fi puse jucării pe care și le-ar dori, cărți de colorat, dulciuri permise, etc). Dacă pe bilet scrie „provocare”, citiți întrebarea sau ghicitoarea la care vor trebui să răspundă. Dacă nu reușesc, pot primi sarcini distractive.Distracție plăcută!
- Distracție și voie bună „Petrecere în pijama”, Grupa Mare, Nivel de vârstă 5-6 ani (Ezaru Doina)
Este vineri așa că m-am gândit să vă propun ca în seara aceasta să organizați o „Petrecere în pijama”. Cine nu se bucură de o petrecere în pijama? Acestea sunt o modalitate foarte bună de a petrece timp de calitate împreună cu cei dragi. Acest tip de petrecere este cel mai ușor de pregătit și nu necesită o planificare îndelungată. Poți alege dintr-o gamă larga de teme, dar cel mai bine este să-i întrebați pe copii ce temă preferă. Dupa ce tema este aleasă, puteți confecționa toți decorațiunile, alege activitățile, pregăti rețetele pentru gustări sau muzica potrivită temei. Chiar dacă nu sunteți decât cei din familie, ar fi drăguț să confecționați totuși și niște invitații. Personificați-le pentru fiecare participant și nu uitați să le asortați cu tema aleasă. Puteți să le faceți manual sau pe calculator. Dacă petrecerea nu are nicio temă, invitațiile pot fi în formă de pernă, ursuleț de pluș, sac de dormit, sau pot include desene cu pijamale, cămași de noapte sau o luptă cu perne. Deși o petrecere în pijama nu are nevoie de decorațiuni elaborate ca alte petreceri, totuși puteți orna puțin camera pentru eveniment, cu atât mai mult dacă ați ales o petrecere tematică. Puteți folosi decupaje din reviste, postere, afișe, jucării, orice element este legat de tema pe care ați ales-o. Daca nu aveți o temă, folosiți baloane sau fanioane. Există o mulțime de jocuri care se pot juca la acest gen de petrecere și o serie de activități care să distreze pe toata lumea: împletiți brățări, modelați bijuterii sau faceți alte activități de creație, vizionați un film sau faceți o sesiune de make-up cu produsele cosmetice, periile de păr, ondulatoarele pe care le aveți și pregătiți-vă să vă răsfățați ca la salon. Pentru ca distracția să fie completă, o sesiune foto e tot ce mai rămâne pentru ca această petrecere să fie o amintire frumoasă și amuzantă. Amintirile vor dura o viață întreagă iar pozele vor sta mărturie.
Distracție plăcută!